Geluk, vitaliteit, harmonie, gezondheid en bewustwording

Emoties

 

Emoties zijn in de Chinese filosofie en geneeskunde de oorzaak van het niet goed functioneren van het “Yin” orgaan (zie 5 elementen) in een lichaam.

Daardoor ontstaat een reeks klachten, een disbalans in de energiehuishouding. Langzaam ontstaan er meer lichamelijke problemen wat tot ernstige gevolgen kan leiden.

Sinds enkele jaren is de Westerse wetenschap op de hoogte van het verschijnsel bioritme. De Chinezen weten daarentegen al vele duizenden jaren dat het menselijk lichaam volgens een energetische klok functioneert.

We herkennen het allemaal, ons humeur en energieniveau verschilt van moment tot moment. Dit vertelt iets over je één van je organen.

 
De vijf Yin organen
Elk orgaan heeft een eigen emotionele betekenis:
- De nier staat voor angst.
- De milt zorgen maken, tobben.
- De lever staat voor boosheid, onvrede.
- Het hart staat voor onrust, ongeduld.
- De long staat voor verdriet.

Deze vijf energievelden voorzien de centra in het hoofd van energie, die ver­volgens wordt omgezet in denken en de energie kan getransformeerd worden tot gevoelens van welzijn.

Helderheid van geest, het hebben van inzicht en een geluksgevoel zijn dus energetische kwaliteiten, die afhangen van de toevoer van voldoende energie uit de vijf energievelden.