Geluk, vitaliteit, harmonie, gezondheid en bewustwording

Chinese kruiden

 

Balans in het lichaam herstellen is het doel van de kruidentherapie. De therapeut bekijkt het totaalplaatje: ook leefstijl en eetgewoonten.

Hoe zit een kruidenbehandeling eruit?
Vroeger moest je na een bezoek aan een kruidentherapeut thuis zelf aan de slag met het koken van kruiden. Tegenwoordig zijn de ingekookte extracten al verwerkt tot tincturen, tabletten of capsules of tot granulaat, dat makkelijk is in te nemen door het met warm water te vermengen en als thee op te drinken.


Wat kan kruidengeneeskunde voor mij betekenen?

In de kruidengeneeskunde zijn de medicinale middelen ingedeeld naar hun werking. Zo zijn er middelen die tonifiëren (voeden of versterken), slijm oplossen, de spijsvertering of de bloedcirculatie bevorderen. Door de kruiden in bepaalde verhoudingen te combineren, zijn ze voor vele aandoeningen inzetbaar. Ook bij moeilijke behandelbare aandoeningen, zoals onvruchtbaarheid, kunnen kruiden soms tot opmerkelijke verbetering leiden. Bij hoofdpijn werken kruiden op onderliggende oorzaken, zoals verstoring van de hormoonhuishouding of bloedsomloop, of het vasthouden van vocht.

Afhankelijk van de diagnose combineert de therapeut de kruiden met andere geneeswijzen, zoals acupunctuur, cupping of moxa.


Kruiden

Voor veel mensen in het Westen is acupunctuur de bekendste traditionele Chinese geneeswijze, maar in China zelf staat de kruidengeneeskunde hoger in aanzien. Waar acupunctuur de rivieren en stromen van het lichaam weer in evenwicht brengt, zorgt de kruidengeneeskunde dat het land vruchtbaar is en er goede gewassen kunnen groeien.

Net als bij alle behandelingen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde is het doel van de kruidentherapie om de balans in het lichaam te herstellen. Daarom bekijkt de therapeut altijd het totaalplaatje: niet alleen naar de klachten, maar ook bijvoorbeeld naar leefstijl en eetgewoonten van een patiënt.


Medicinale ingrediënten

Chinese kruidengeneeskunde is al duizenden jaren oud. Het basishandboek Ben Cao Jing, dat mogelijk dateert van rond 2800 voor Christus, bevat naast kruiden ook mineralen en dierlijke extracten.

 Belangrijk om te weten: alle Zhong-therapeuten werken volgens het internationale verdrag CITES, waarbij meer dan 150 landen zich hebben aangesloten. Dit verdrag bevat afspraken over de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten en delen of producten hiervan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de behandeling verboden ingrediënten bevat. Therapeuten aangesloten bij de Zhong hebben bovendien naast TCG altijd een opleiding gehad in de westerse reguliere geneeskunde. Hun toepassing van de middelen is dan ook volstrekt veilig en betrouwbaar.


Westerse kruiden

Binnen onze praktijk (JeVitaal) zijn we van mening dat de geneeskrachtige planten die je echt nodig hebt om te genezen dicht bij je in de buurt groeien. Ook om de kruiden van ver te betrekken heeft ook een grote belasting op onze natuur. Daarnaast als we mensen bewust kunnen maken van het feit dat onkruid een waardevol kruid is, gaan mensen met veel meer respect om met hun omgeving en zullen minder snel gif gebruiken om die (on)kruiden te verdelgen. Gratis geneeskrachtige kruiden die volop om je heen groeien, superfoods die preventief op je gezondheid kunnen werken groeien gratis om je heen. Je hoeft alleen maar te bukken! Deze geweldige schatten, dit bewustzijn hebben we nodig om weer in harmonie met de natuur te komen.

Dit is de belangrijkste reden waarom we nu ook de westerse kruiden gebruiken, in onze praktijk. Ingezet volgens de Chinese energetica.

Waar de westerse fytotherapie gericht is op de biochemische inhoudsstoffen kent de Chinese kruidgeneeskunde een energetische beschrijving.  Bij elk kruid wordt de energie, de smaak, de actie , de meridiaan-gerichtheid en de eigenschappen vermeld.  Smaken zoals: bitter, bevorderd stoelgang en is drogend, Scherp is verspreidend, Zoet is voedend, Zout  verweekt harde delen, Zuur houdt samen en Neutraal is kalmerend, worden beschreven.

Kruiden hebben soms een natuurlijke affiniteit met een meridiaan. Bepaalde kruiden hebben een voorkeur voor een bepaalde meridiaan en het betrokken orgaan. Dit maakt het mogelijk om de therapeutische werking op een bepaald orgaan te richten.

De taak van ons is het vaststellen van de acupunctuurpunten en de kruiden. De kruiden dienen in de juiste verhouding, hoeveelheid en kwaliteit gegeven te worden, die nodig is om de juiste beweging van Yin en Yang in een ieder persoonlijk te realiseren.